Olen jo ennättänyt seota laskuissa, kuinka monta vuotta Tsajut-blogin Satu ja Korkealan isäntä ovat luotsanneet upeaa Suuntana omavaraisuus -yhteispostaussarjaa. Olen myös valtavan otettu siitä, että parin vuoden lusmuiluni jälkeenkin minut on kutsuttu mukaan mitä parhaimpaan seuraan, jakamaan omavaraistelumatkaani yhdessä muiden omavaraisuusbloggaajien kanssa!

Tästä se siis alkaa, vuosimallin 2022 kausi Suuntana omavaraisuus -yhteispostaussarjaa.



VUODEN 2021 KOKEILUJA JA ONNISTUMISIA

Viime vuosi oli sikäli poikkeuksellinen puutarhan kantilta katsoen, etten esikasvattanut sisällä yhtään mitään, vaikka mieli olisi tehnyt. Syynä oli se, että helmikuulta alkaen ryhdyin valmistautumaan karitsointeihin. Uumoilin, että kymmenen uuhen synnyttäessä tarmoni ja keskittymiskykyni liehuisivat jossain aivan muualla, kuin kaalintaimien koulinnassa. Jep, toisinaan hämmästyn itsekin näistä satunnaisista ennakointikyvyn ilmentymistä. Harvinaista minulta, joskaan ei tavatonta.

Kevät oli onneksi lämmin ja vehreä. Karitsat emineen saivat aloitella laidunkauttaan naapurin metsälaitumella, ja pääsimme taimikasvatuksen makuun kasvihuoneen suoman lämmön turvin. 

Kasvihuoneessa kokeilin suorakylvöä kasvihuonekurkuille. Muistaakseni Tanskalaisesta maajussista oli jäänyt mieleeni niksi, jota päätin kokeilla lämpimien olosuhteiden varmistamiseksi kasvaville taimille. Kannoin tallilta varhain keväällä saavikaupalla poninkakkaa, ja levitin sitä haravoitujen lehtien kanssa paksun kerroksen kasvulaatikoiden pohjalle. Lantakerroksen päälle lisäsin seoksen tuoretta multaa ja palanutta kompostia. Idea on, että palava lanta tuottaa alta päin lämpöä ja estää kasvin juuria paleltumasta. 

Konsti oli niin menestyksekäs, että se jää ehdottomasti jokavuotiseen käyttöön. Kasvualusta pysyi mukavan lämpimänä ja taimet kasvoivat kohinalla. Siinä viihtyivät myös tomaatit. Kun kasvien juuret alkoivat ulottua syvemmälle, oli jo hyvin palamaan ehtinyt hevonkakkaseos erinomaista lannoitetta: tomaattisadosta tuli tähän mennessä paras ja ne punertuivat nopeasti (päättelin, että riittävän lannoituksen puute on aiempina vuosina jättänyt tomaatit killumaan varsissa vihreinä). Kurkkuja riitti läpi kesän niin ruokapöytään, lapsille hellepäivien välipaloiksi suoraan kasvarista poimittuna, kuin monta tölkillistä säilöttäväksikin.

Avomaalla suksee olivat kurpitsat. Meillä on kasvihuoneen edustalla ala, johon olemme keränneet lampolan palanutta kestopehkua paksun kerroksen. Tuumailin, että siinäpä voisi olla kokeilemisen arvoista kasvattaa kurpitsoja.

Eräänä lämpimänä kevätpäivänä pakkasimme lasten kanssa eväät koriin, nappasimme viltin ja taimimultasäkin kainaloon ja pidimme kylvöpiknikin. Istuimme viltillä, hörpimme mustaherukkamehua ja lykimme kurpitsansiemeniä purkkeihin. Kurpitsat ovat näppäriä kylvettäviä lastenkin kanssa. Niitä sai silloin 2-vuotias kylvöapulainenkin nypittyä pieniin, kömpelöihin hyppysiinsä ja tungettua purnukoihin mullan sekaan. 

Kun taimet olivat kasvaneet mukavan kokoisiksi kasvihuoneessa ja yöhallojen vaara oli ohi, istutin ne avomaalle pehkuun. Paikka oli aurinkoisina päivinä suorastaan paahteinen, joten ensimmäiset pari viikkoa kastelin tunnollisesti. Yhden yöllisen vesisateen ja sitä seuranneen aurinkoisen aamun jälkeen voin melkeinpä vannoa, että kurpitsamaalta kuului HUMPS. Pienet taimet kasvoivat yhtäkkiä aivan valtaviksi. 

Kukkia oli runsaasti ja jättikurpitsan köynnökset alkoivat luikerrella jo ympäri pihaa. Ne kasvoivat pitkin lammastarhan aitoja ja risteilivät läpi nokkospuskien kasvihuoneelle kulkevalle polulle. Päällyslehdet tekivät niin sankan maton, että huolestuin, kuinka pölyttäjät mahtavat löytää tiensä niiden läpi kukkien luo. Huoli hälveni kuitenkin pian, kun hedelmiä alkoi muodostua runsain määrin.

Kun ensimmäinen yöhalla syksyllä näivetti kurpitsojen lehdet, oli aika kerätä kurpitsasato sisälle jatkamaan kypsymistään. Lajike oli muistaakseni Hyötykasviyhdistykseltä tilattu Expert F1, jonka lupailtiin esittelytekstissä kasvavan noin kymmenkiloiseksi. Me jouduimme ottamaan Avantin avuksi kurpitsojen sisäänkuljetukseen, sillä isoimmat niistä olivat kasvaneet 25-kiloisiksi! Kaikenlaista kolhimista oli varottava, sillä ehjäkuorinen kurpitsa säilyy pitkään huoneenlämmössäkin ja jatkaa kypsymistään, kun taas pienikin kolhu kuoressa saa sen nopeasti mädäntymään.




KASVIMAAN EPÄONNISTUMISET

Menneen kesän myötä suostuin vihdoin myöntämään itselleni, että kasvimaani nykyisellä paikallaan on fiasko. Kevätauringon paisteessa, lehdettömien puiden katveessa paikka vaikuttaa vielä oikein mainiolta, mutta kesän edetessä on tilanne toinen. Korkea koivikko torppaa auringonpaisteen alalle etelästä, ja valtavat terijoensalavat estävät valon pääsyn siitä eteenpäin.

Avomaan kylvöni olivat alkujaankin vähäiset viime vuonna. Perunaa saimme koko kesän tarpeisiin ihan vain edellisvuotisen hutilointini seurauksena, kun olin liian laiska poistamaan surkeampia pottuyksilöitä maasta satoa korjatessani. Salaatitkin kasvoivat varjoisalla kasvupaikallaan mukavasti. Porkkanat, punajuuret ja mustajuuret sitä vastoin kituuttivat ja muuttuivat syksyllä sadonkorjuun aikaan perheen sisäiseksi vitsiksi. 

Siltä istumalta päätin, että tulevana kasvukautena avomaan plantaasini sijaitsisi ihan eri paikassa, kasvihuoneen edustalla toisin sanoen. Piirsin tarkan kylvösuunnitelman ja aloin levitellä pahveja aluskatteeksi halutulle paikalle sen mukaisesti. Ladoin nainen-talikko-ja-kottikärry -hengessä lammastarhan pohjalta kerättyä heinää pahvien päälle. 

Työ sujui lupaavasti, joskin hitaasti ja hikisesti, kunnes isäntä ilmoitti, että hän voisi hoitaa homman nopeammin Avantin avulla. Kerkesin huokaista kiitokseni ja ohjeistaa, miten heinäpehkut voisi noin suurin piirtein asetella alalle penkkien pohjiksi. Kun sitten kerran jostain asioiltani palasin kotiin, ilmoitti isäntä siirtäneensä heinäpehkun uudelle kasvimaalle. Vilkaisin: siellä se tönötti, jättimäinen vuori vanhaa heinää kasvihuoneen edessä, osittain jo aloittamieni vihannespenkkien päällä. 

Motivaationi lopahti siihen paikkaan. No, kasa onneksi odottelee uutta inspiraatiota tuolla kinosten alla, se ei sieltä ole omin avuin menossa minnekään. Eipä tarvitse arvuutella, mitä keväällä tekisi, kun maan sulettua ohjelmistossa on sekä kilometritolkulla aidan pystyttämistä, että kekokaupalla jo kertaalleen talikoitua ja nyt uudelleen aseteltavaa heinämuhjua.




KOTITARVEFARMI & PIENET LAPSET - UHKA VAI MAHDOLLISUUS?

Kuvitelkaapa tilanne: on syksy, ja tyhjennät kanilasta olkia, kun huuto ulkopuolella kertoo, että lapset ovat saaneet hiekkalaatikkoleikeistä tarpeekseen. "Äiti, voinko mä käydä lampaiden aitauksessa", kuuluu lapsen anova ääni ovelta. Isompi kiipeää aitaa pitkin jo ketterästi, mutta pienemmällä pettää hermo. Menet apuun ja ajattelet, että aitauksessa kaksikko ainakin pysyy hetken aikaa rajatulla alueella.

Jatkat olkipehkun talikoimista, kun ulkoa kuuluu pläts ja perään harmistunutta märinää. Kolmevuotias makaa aitauksessa rähmällään juuri siinä lampaanpipanakasassa, jonka olet eilen haravoinut valmiiksi odottamaan pois viemistään. Lapsi näyttää siltä, kuin hänet olisi kuorrutettu kauttaaltaan lannan ja mudan sekaisella vellillä, eikä suostu nousemaan omin jaloin ylös. Vaatii päästä sylissä, tietysti. Lopulta et näe muuta vaihtoehtoa, kuin kopata muksun kainaloon (saaden samalla aimo annoksen lantaliejua pitkin takkiasi) ja kiikuttaa haisevan ja huutavan kääryleen pesulle.

Siinäpä se aika lailla, minifarmarointi lasten kanssa pähkinänkuoressa!


Joka ikiseen askareeseen saa varata kahden miniapulaisen kanssa moninkertaisen määrän aikaa verrattuna niihin aikoihin, kun lapset olivat vielä muutamana päivänä viikosta päivähoidossa. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että päivä päivältä hommat jouhevammin. Lapset osallistuvat päivittäisiin töihin todella mielellään ja hoitavat tärkeinä omia pieniä vastuualueitaan. 

3-vuotias siivoaa kanssani hevosten karsinoita pieni violetti talikko viuhuen, heittelee kanoille kauranjyviä ja vastaa kanien ja tipujen päivittäisistä paijaustuokioista. Hän on myös varsin innokas traktorikuski: kun Avantin moottori pärähtää käyntiin, saa lapsi hepulin, ellei pääse kyytiin heinäpaaleja siirtelemään. Pian 6 vuotta täyttävästä esikoisesta on jo oikeasti iso apu. Hän haravoi heinäkatoksen edustan siistiksi, lakaisee tallin lattioita, annostelee rehuja, auttaa karanneiden lampaiden paimentamisessa, kerää munat kanalalasta ja pitää pikkusiskoaan silmällä. Viime kevään karitsoinneissa hän vipelsi kintereilläni opetellen varmistamaan, että vastasyntyneiden hengitystiet olivat auki, sekä avitti karitsoja löytämään emän alle ensimmäiselle ternimaitohuikalleen. Minne tahansa menenkin, seuraa ipana varjona mukanani ja on silminnähden tyytyväinen ja iloinen saadessaan osallistua ja kantaa kortensa kekoon.

Lapset ovat kasvaneet tällaiseen elämänmenoon. Heille on normaalia, että vaippoihin puettu karitsa saattaa köllötellä sohvalla katsomassa heidän kanssaan Pikku Kakkosta, tai että "hauska perheaktiviteetti" tarkoittaa klapien kantamista koko porukan voimin puuvajaan. Emme ole koskaan käskeneet tai vaatineet lapsia osallistumaan farmin töihin, ja toki niitäkin hetkiä on, kun mäenlasku voittaa mielekkyydessään karsinoiden siivoamisen tai keijuleikit sammalmättäillä kiinnostavat enemmän kuin suppilovahveroiden poiminta. Ja se on hyvä niin. Päivittäin pienet kuitenkin omasta halustaan tahtovat auttaa töissä ja ovat tärkeitä ja ylpeitä siitä, että saavat vastuuta kannettavakseen.





Mitä kuuluu muille omavaraisuusbloggaajille? Täältä pääset lukemaan muiden helmikuun postaukseen osallistuneiden tuoreimmat kirjoitukset:


Kasvuvyöhyke 1

Apilankukka https://www.apilankukka.fi/kanojen-kasvatus-kotipihalla/

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/helmikuu2022/

Kakskulma https://kakskulma.com/rakentajan-henkinen-kasvu-eli-kuinka-romahdin-ja-loysin-itsestani-jalleen-lapsen

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/02/viime-vuoden-kokeilut-omavaraisuus.html

Omavarainen elämä https://omavaraiset.blogspot.com/2022/02/omat-kasvatusvinkit-kaudelle-2022.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/02/omavaraisuushaaste-2-mita-uutta-teimme.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2022/02/helmikuun-ensimmainen-maanantai.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-2/

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/02/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-2.html

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/kasvatusasioita

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16358

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/kasvatus-ja-kokeilut/

Puutarhahetki 

https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/02/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/02/07/helmikuu-22/