17.2. kylvin kevään ensimmäiset siemenet. Esikasvatus on tässä meidän pienessä töllissämme aina hienoinen haaste, sillä sopivan valoisaa paikkaa taimien hengissä pitämiselle on hankala järjestää. Ainoat eteläikkunat ovat eteisen ja kylpyhuoneen puolella, ja juuri siellä purkkini joutuisivat auttamattomasti kissojen armoille. Niinpä hankimme simppelin puisen hyllyn, jonka sijoitimme keittiön länsi-ikkunalle. Ei ehkä mikään maailman salonkikelpoisin ratkaisu noin sisustuksellisesti, mutta siihen olemme torpassamme jo muutenkin tottuneet. Hylly mahtui kuitenkin mukavasti ihan ikkunan eteen, ja siinä on tilaa kasvattaa isompikin määrä taimia.

Vihannesosastolta multiin päätyivät kirsikkatomaatti 'Indigo blue berries', normitomaatti 'Pomuk', pensastomaatti 'Maskotka', paprika 'Snacking purple' sekä jalapenotyyppinen chili 'Fundador'. Tomaatit ovat lähteneet hienosti itämään. Paprikoista olen ollut hieman huolissani, sillä niiden itämiseen suotuisaa lämpötilaa on viileässä torpassamme mahdoton järjestää. Jalapenopurkkeihin oli tänä aamuna ilmestynyt pari pientä taimilenkuraa, joten elän toivossa, että niistä vielä jotain kehkeytyy!

Rohto- ja pölyttäjäkasvipuutarhaa varten kylvin repertuaarin erilaisia kukkivia kasveja. Itämään ovat lähteneet jo siperiannukula, sitruunaväriminttu sekä rohto- ja tarhasalkoruusu. Nukula on vanha lääkekasvi, jolla on rauhoittava vaikutus ja jota on käytetty muun muassa kovien kuukautiskipujen lievitykseen. Väriminttua voi käyttää rohtona yskänärsytykseen, keuhkoputkentulehdukseen ja käheään kurkkuun. Ulkoisesti sitä voi käyttää haavojen hoitoon. Salkoruusut auttavat niin ikään hengitystieoreisiin, mutta tulevat meidän vatsavaivaisten perheessä varmasti tarpeeseen myös suolistoa hoitavien ja erityisesti paksusuolen kouristuksia lieventävien ominaisuuksiensa vuoksi.

Vielä itämistään odottelevat kauno- ja keltapunahattu sekä sormustinkukka. Sormustinkukkaa haluan puutarhaan pääasiassa pölyttäjien iloksi, vaikka sitäkin on vanhastaan käytetty myös lääkekasvina. Koska kasvi on myrkyllinen, jätän rohdoskikkailut kuitenkin sen osalta sikseen. En halua päätyä iltapäivälehtien palstoille klikkiotsikolla Perheenäiti keitteli myrkkyjä keittiössään, aviomies kiidätettiin sekavana sairaalaan - katso shokkikuvat!

 Kolmevuotiaamme osallistuisi kylvöpuuhiin ja puutarhatouhuihin jo valtavalla innolla. Viljelytouhuihin hurahtanutta pilttiä varten hankin pussillisen vihanneskrassin siemeniä, jotka Venla sai itse kylvää kasvamaan laakeaan astiaan. Vihanneskrassin kasvatus on ollut oikea menestysprojekti, sillä siemenet itävät todella nopeasti ja lapsesta on hauskaa käydä joka päivä tarkastamassa, kuinka paljon sato on venähtänyt sitten viime näkemän. Kasvavia versoja ihmetellessämme olemme saaneet monta hyvää keskustelua aikaiseksi, ja itse kasvatettu ruoka maistuu muksunkin mielestä paremmalta kuin mikään muu.
Eilinen Matin päivä tunnettiin vanhan kansan keskuudessa Kevät-Mattina, kevään ensimmäisenä päivänä. Siitä taittui talven selkä ja sanottiin, että Matti heittää kuuman kiven avantoon. Matin päivänä tavattiin ennustaa tulevan kevään säätä: suojasää enteili varhaista kevättä, kova lumipyry taasen sitä, että lunta ehtii sataa vielä moneen otteeseen, ennen kuin kevät saapuu. Jos näihin enteisiin on uskominen, vaikuttaisi kevät saapuvan tänä vuonna varhain! Nyt lumet ovat ainakin sulaneet sellaisella vauhdilla, että ennettä on helppo uskoa.