Kuten hiukan jo eilisessä postauksessani pohjustin, on vanhaa taloa kunnostavan pakko opetella nauttimaan pienistäkin saavutetuista etapeista. Tai no, pakkohan ei ole muuta kuin kuolla, sontia ja maksaa veroja, mutta järjissään pysymistä edistää merkittävästi, jos projektin nimeltä 'vanha talo' osaa lohkoa pieniin osiin ja saa revittyä onnistumisen ja aikaansaamisen iloa niistä sekä pienistä että suurista edistysaskeleista.

Töllissämme ei ollut tänne muuttaessamme minkäänlaista sisävessaa tai pesutiloja, ja niiden rakentaminen eteisen päädyssä sijaitsevaan, eristämättömään pieneen kammariin piti nyhjäistä tyhjästä. Nyt kylppärimme on ollut käyttökunnossa vuoden päivät, mutta varsinaiset viimeistelytyöt Antti sai tehdyksi tällä viikolla. Nyt voi siis hyvällä omallatunnolla sanoa senkin osan taloa olevan valmis. Pientä nikkarointia toki vielä riittää, muun muassa kissanhiekkalaatikolle täytyisi keksiä jokin käytännöllinen ja miljööseen istuva naamiointi, joka samalla hiukan karsisi käpälissä kulkeutuvan kissanhiekan määrää minimiin. Ne ovat kuitenkin sellaisia juttuja, joita ehdimme pohtia joskus sitten syssymmällä.

Jos haluat lukea kylpyhuonesaagamme aiemmat osat, ne löytyvät täältä:

Kylpyhuoneremontin väliaikatiedote
Terveisiä kylpyhuoneremontin keskeltä
Taiteilin hätsynpikaa ei-todellakaan-missään-mittakaavassa olevan pohjapiirroksen talostamme, jotta tila ja kylppärin sijainti hahmottuvat paremmin. Olohuoneen ja keittiön käsittämä tila on siis vanhaa hirsirunkoa, joka on siirretty nykyiselle paikalleen töllin rakennusvuonna 1925. Samana vuonna hirsirungon oheen rakennettiin kylmä eteistila ja pieni kammari, nykyinen kylpyhuone.

Kylpyhuonetta ja eteistä on nyt remontoitu limittäin, sillä eteisen eristyksen yhteydessä lattiat oli avattava. Samassa rytäkässä saimme vedettyä vedet ja viemäröinnit eteisen lattian alta talon toisen päädyn kylpyhuoneeseen. Kylpyhuonetta ei siis tehty itse hirsirungon sisään, vaan se sijoittui talon lautarakenteiseen osaan.

Tila ei ole mikään suuren suuri, näin äkkiä arvioituna sanoisin, että noin yhdeksän neliömetriä. Kaikki oleellinen saatiin kuitenkin mahtumaan paremmin kuin hyvin. Lämminvesivaraaja sijoitettiin heti sisäänkäynnin viereen kulmaan, ja se onkin isoin yksittäinen tilasyöppö koko kylpyhuoneessa.

Halusimme jättää vanhan talon persoonallisuutta myös kylppäriin, ja sen vuoksi päätimme jättää vanhat kattopalkit näkyviin. Tuo pieni kuriositeetti vaati Antilta kaikenmaailman velhouksia sirkkelin kanssa, jotta hän sai listoitukset nykerrettyä siististi. Kannatti kuitenkin nykertää, sillä lopputulos on ihana.

Lavuaariratkaisu pohditutti, sillä sille varattu tila oli hyvin rajallinen pyykinpesukoneen takia. Etupäässä lasten ja eläinten takia ratkaisun oli ehdottomasti oltava myös käytännöllinen, joten mikään ihan pikkuinen kippo ei tullut kyseeseen. Näiden kriteerien lisäksi vaadin, että esteettisestä puolesta ei käytännöllisyydenkään nimissä mennä tinkimään, vaan pesuallasratkaisun täytyi myös sopia sisustukseen ja näyttää nätiltä.

Anoppi sattuikin törmäämään ihastuttavaan, vanhaan kaappiin kirpputorilla. Se istui mitoiltaan kuin valettu, joten kaappi sai empimättä paikan lavuaaritasona. Poistimme vanhat maalit ja olimme aikeissa maalata pömpelin uudestaan, mutta alta paljastunut puun sävy sopikin kylppäriimme parhaiten ihan sellaisenaan.

Pesuallas asennettiin kaapin päälle, ja kaapissa oli kuin tilauksesta tehty korkeampi hylly, johon saimme sijoitettua vesihanan. Putki piti vain vetää tason läpi altaan takaa, ja se oli sillä valmis.


Jotain ihan pientä kylpyhuoneesta vielä uupuu. Kuten esimerkiksi ovi. Vieraillamme on muutamaan otteeseen mennyt sormi suuhun ovettoman vessamme kanssa, mutta itse siihen on jo niin tottunut, ettei siihen juuri edes kiinnitä huomiota. Mikä siinä nyt on, omalla porukallahan tässä ollaan! No ei sentään, ovi on jo hankittu ja odottelee Antin verstaalla vielä viimeistelyään, ennen kuin se saadaan asennettua paikoilleen. Pikku juttuja sellaiset!


Tämän kylppärikurkistuksen myötä haluan toivottaa teille kaikille taasen mukavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua!