Touhukkaan viikon päätteeksi saimme laskea eilen puolet lammaskatraasta, Nuunun, Nanan, Ansan sekä karitsat, Liutun maalaistalon kauniille tiluksille laiduntamaan. Saateltuamme päkättimet kesälaitumille päätimme Antin kanssa, että nyt voisi olla hyvä aika raivata pihasaunaa talviteloilta ja lämmittää kunnon löylyt ensimmäistä kertaa sitten viime syksyn.

Saunan lämmetessä lähdin tontin reunaan viikattamaan vihreää iltapalaa vielä kotiin jääneille lampaille, Rebekka-kutulle ja kaneille. Puna-ailakit ja metsäkurjenpolvet hehkuivat upeissa väreissä illan valossa. Mielikseni pistin merkille, että kukkameri ylettyi laajemmalle, kuin viime vuonna. Pihallamme ja sen ympäristössä kasvaa upea lajikirjo villejä, kotoperäisiä niittykukkia, ja veikkaan, että ne ovat kukkineet täällä aikoinaan lähes koko tontin mitalta ennen kuin viheliäinen puutarhakarkulainen, jättipalsami, on tullut ja valloittanut niiltä aimo siivun elintilaa.






Hevoset mylläsivät viime kesän sateiden jäljiltä vettyneen savitarhan pohjan syksyllä aivan karmeaan kuntoon. Vanha tarhanpohja on nyt jässähtänyt muhkuraiseksi ja paljaaksi savikoksi, jossa ei myllääntymisen myötä tunnu kasvavan mitään. Paitsi sitä pirun jättipalsamia. Se puskee edelleen sitkeästi esiin rutikuivasta savesta kuin nauttien täysin palkein siitä, että loputkin heinät ovat hävinneet sen ympäriltä häiritsemästä. 

Ihana Klasu-kissa naapurikylältä poikkesi seurakseni pinkkiä ja lilaa kukkaloistoa ihastelemaan ja viereiseltä savikentältä pilkistäviä palsamin taimia päivittelemään. Kovin kauaksi aikaa emme kuitenkaan jääneet siihen ihmettelemään, sillä hyttyset pörräsivät kimpussamme niin sankkana parvena, että olin pian naamaa myöten paukamilla niiden pistoista. 

Pyörähdettyämme vielä pikaisesti rannassa päätti Klasu lähteä jatkamaan kesäretkeään. Minä otin lopputilin miljoonan itikan seisovana pöytänä toimimisesta ja karkasin turvaan saunan lauteille. Siellä löylyn lämmössä laadin sotasuunnitelmaa, jolla saisin hävitettyä kiusallisen tehokkaasti leviävän jättipalsamin tontiltamme ja avitettua sinne kuuluvia niittykasveja valtaamaan vanhan pellonpohjan takaisin valtakunnakseen.



Onko siellä muita, jotka ovat muuttaneet isompia tai pienempiä alueita pihaltaan kukkaniityiksi? Kuinka olette lähteneet niittyhanketta toteuttamaan, ja kuinka se on onnistunut? Kaikki vinkit, neuvot, kokemukset ja ajatukset ovat oikein tervetulleita!