Se on taas kuukauden ensimmäinen maanantai, eli toisin sanoen aika tehdä kuukausikatsaus omavaraisuusprojektimme etenemisessä. Postaussarjan ensimmäisen osan löydät täältä: Kohti omavaraisempaa elämää 2018: Suunnitelma.

Koska en ole päässyt vielä aloittamaan yhtäkään ensimmäisessä osassa listaamaani hommaa, ajattelin heti perus pessimistinä, että no jes, tästäpä tulee maailman lyhyin edistymiskertomus. Mutta vaikka ulkona vallitseekin vielä täys talvisää ja pihatöiden kimppuun pääseminen antaakin vielä odottaa itseään, on eräitä pieniä juttuja, joissa olemme kuin olemmekin edistyneet.

Syksyllä kuoriutuneet kukkopojat ovat kasvaneet mukavasti ja uusia kuoriutuu taas, joten pian saamme taas lihaa pataan ja pakkaseen omalta pihalta. Kanalasta saadaan myös munia talvisen munintatauon jälkeen.
Päätös luopua hevosten pidosta on antanut mahdollisuuden valjastaa vanha siirtotalli uuteen käyttöön. Talliin onkin nyt rakenteilla uusi kanila, johon hankitaan noiden meidän lemmikkikaneina pyörivien pitkäkorvien lisäksi jokusia villaa tuottavia angorakaneja. Ja nyt kun villa tuli puheeksi: uusi kehruuharrastukseni kai lasketaan myös etenemiseksi omavaraisuudessa, sillä toivottavasti taitojeni karttuessa saan vielä loihdittua neulomiskelpoista lankaa itse kehräten, omien lampaiden villoista. Omavaraisuutta se villasukkaomavaraisuuskin kaiketi on.

***

Lunta täällä Teiskon perukoilla riittää vielä yli polven, joten niin kasvimaan muokkaaminen, aitatolppien pystyttäminen kuin kellarin kunnostaminenkin odottelevat vielä kevään tuloa ja sulaa maata. Jo hiukan hämärtyneessä illassa koitin kumminkin napsia kuvia pihamaaltamme, jotta suunnitelmani olisivat hiukan paremmin hahmotettavissa.


Maakellari

Maakellarin lähtötilanne on se, että se on saanut ränsistyä vuosikymmenet käyttämättömänä. Kellari kuitenkin on, eli sellaista ei tarvitse alusta pitäen ryhtyä rakentamaan, ja tämä on huikean suuri plussa. Maakellarissamme on betoniseinät ja -lattia ja se on varsin vankan oloinen, mutta sisäänkäynti kaipaa akuuttia korjausta: sisäänkäynnin katosta kannattelevat puupölkyt ovat päässeet notkahtamaan, joten ne täytyy oikaista. Kellari on kärsinyt pitkään puutteellisesta tuuletuksesta, sillä jostain kummallisesta syystä katon poistoilmaputki (vai mikä oikea nimitys lieneekään) on tukittu. Kosteus on päässyt tämän vuoksi muhimaan kellarissa ja sen puiset ovet ovat lahonneet siihen kuntoon, että sisempi ovi mureni käteeni sitä avatessani, ja käteen jäi vain ruosteinen kahva. Ulompi ovi on aika samassa jamassa, eikä sitä saa enää kiinni. Kellariin täytyy siis rakentaa uudet ovet, ja ilmanvaihto tulee huolehtia kuntoon.

Korjaustöiden lisäksi maakellari vaatii perusteellista putsaamista. Huolellisen pesun päälle seinät on myös kalkittava. Hyllyjä kellarista ei löydy ollenkaan, joten sinne on kehiteltävä ja kyhättävä simppelit, toimivat ja epätasaisellakin lattialla tukevasti seisovat hyllyratkaisut.

Kunnostusta kaipaava maakellari

Kasvimaa

Kasvimaalle otollisin paikka löytyy pihamme kaakkoiskulmalta. Siinä on vanhaa pellonpohjaa, joka tällä hetkellä rehottaa nurmirölliä ja jättipalsamia. Aikeenani oli alun perin pyhittää vihannestarhalle ala, joka rajoittuisi noihin kuvassakin näkyvän (entisen) hevostarhan aitatolppiin. Nyt hevosten lähdettyä minua hiukan kutkuttaisi laajentaa vihannestarhaa vielä tolppien tuolle puolen, mutta tällä erää taidan malttaa mieleni ja pitäytyä alkuperäisessä suunnitelmassa. Voihan sitä laajentaa myöhemmin, jos siltä tuntuu.

Kasvimaaksi aikomani vanha pellonpohja on koko muun pihamme tapaan savimaata. Maa vaatiikin mittavia maanparannustoimia, ennen kuin siinä pystyy mitään kasvattamaan. Olen sitä varten aloittanut jo syksyllä hevosenlannan levityksen maahan, ja nyt talven mittaan olen kärrännyt lantaa odottelemaan levitystä ja lumien sulamista tulevan kasvimaan viereen. Maanparannuksen jälkeen kasvimaa saa jäädä rauhassa muhimaan ja tekeytymään, ja toivon, että ensi vuonna pääsisin siinä vihannestenkasvatuspuuhiin.

Tähän alkaa kyhäytyä kasvimaa!

Tontin aitaus


Aitaamisprojektin lähtötilanteena on karvan verran vajaa puoli hehtaaria tonttia. Niin asuinrakennus, ulkorakennus kuin eläinsuojakin sijoittuvat tontin reunoille, joten aita olisi tarkoitus pystyttää kulkemaan rakennusten väleissä. Lammashaan aitaus rajaa tonttia jo osittain, ja ihan rantaan saakka aitaa ei ole tarkoitus pystyttää. Pihamme on onneksi melko tasaista maata ja sen vuoksi aidan pystyttäminen on suht koht helppo juttu, kunhan vain kunto kestää takoa aitatolppia kovaan savimaahan. Lisäksi meidän täytyisi ratkaista, miten saada aidasta sekä kivannäköinen että kyllin tiheä ja korkea, jotta se pitäisi metsän eläimet poissa puutarhasta ja kotieläimet omalla pihalla.

Pihapiiriä, joka kaipaisi aitaa ympärilleen.

Puutarha

Puutarhamme ei, ikävä kyllä, ole mikään tyypillinen 100-vuotiaan talon pihapiiri perinneperennoineen ja vanhoine, käkkäräoksaisine hedelmäpuineen. Marjapensaita sieltä sentään onneksi löytyy senkin edestä. Vuosien hoitamattomuudessakin on ollut puolensa, sillä rehottavalle pihamaalle on päässyt leviämään muutamia erittäin tervetulleita rohtokasveja, kuten mäkikuismaa, nokkosta, poimulehteä ja siankärsämöä. Näille kasveille aion jättää jatkossakin tilaa puutarhassamme, ja se saa muutenkin olla rauhassa vähän villi. Sinne tänne kasailen kuitenkin ajan ja jaksamisen puitteissa kohopenkkejä, jotka mukailevat luonnonmukaisesti pihan polkuja ja villikasvien valtaamia alueita. Niihin istutan kasvikiltaperiaatteella erilaisia kukkia ja yrttejä, silmälläpitäen ennen kaikkea kasvien hyödyllisiä ominaisuuksia. Myös hedelmäpuille löytyy pihamaalta varmasti omat paikkansa.

Takapihanäkymää viime kesältä.


Kuten viimeksi, myös muut Omavaraisuus.orgin bloggaajat ovat kirjoittaneet omat kuukausikatsauksensa tämän vuoden omavaraisuusprojektiensa parissa! Olen innolla odottanut, että pääsen lukemaan läpi muiden omavaraistelijoiden kuulumisia, joten nyt nappaan kupin kuumaa, otan lokoisan asennon ja ryhdyn lukemaan, mitä inspiroivaa blogeista löytyy tällä kertaa. Suosittelen lämpimästi tekemään samoin!

Muiden postaukset löytyvät täältä:
Korpikiven tupa
Olipa kerran arki
Korkeala
Villa Koira
Maatiaiskanasen elämää
Isontalon elämää
Rakkautta ja maan antimia
Mrs Sinn
Farmer to bee