Blogin Facebook-sivu soimaa minua tauotta siitä, ettei uusia päivityksiä ole ilmaantunut hetkeen. Joo joo, tiedetään. Mutta kun tässä on ollut vähän kaikenlaista.

Sisätiloissa remontti sai pienen mutta merkittävän sysäyksen eteenpäin, kun kylpyhuoneen laatoitukset saatiin tehtyä loppuun ja sen myötä paikoilleen voitiin asentaa vessanpönttö. Siitä kumminkin myöhemmin lisää. Nyt haluan kertoa teille hiukan paremmin siitä, mitä kivaa keksimme viikonlopuksi!Vanhalle talolle tyypilliseen tapaan sadevesien ohjaus on tässä meidänkin pikku töllissämme olematonta. Pahimmissa ongelmakohdissa sadevedet ovat ennemminkin päässeet valumaan taloa kohti, kun taas optimaalisessa tilanteessa märkyys ohjautuisi mahdollisimman kauas pois päin rakenteista. Puuttuva salaojitus ja ihan väärään suuntaan ohjautuvat maan kallistukset ovatkin varmasti olleet yksi suurimmista osatekijöistä lattiarakenteiden lahovaurioiden syntymisessä.

Kallistusten muokkaaminen uuteen uskoon ja talon ympärystän salaojitus oli oikeastaan to do -listamme kärkipäädyssä, ja homma oli tarkoitus pistää alulle jo kesällä. Kesä kuitenkin tuli ja meni, salaojat eivät. Niinpä saimme säästettyä tämän veemäisen, joskin talon kannalta katsoen äärimmäisen tarpeellisen homman otollisimpaan mahdolliseen ajankohtaan. Naamaan vihmoo tiskirättiräntää, märkyys muuttaa myllätyn pihan savivelliksi, kylmyys ja kosteus tunkeutuu luihin ja ytimiin ja suurin osa työstä tehdään käsikopelolla ja puolisokkona, sillä koko ajan on pimeää kuin mörön p*rseessä.

Kyllä taas ollaan idyllin äärellä, sanon minä.


Antti on hankkinut pienen kaivurikauhan lisäosaksi Avantiin, ja hankinta osoittautui enemmän kuin tarpelliseksi apuvälineeksi myös salaojaprojektissa. Paljon apua oli myös isästäni, joka hääräsi menossa mukana koneenkuljettajana koko viikonlopun.

Suurin työ oli talon takaseinustalla, jossa maan pinta on vuosien aikana päässyt nousemaan ja kallistumaan niin reippaasti, ettei kivijalkaa edes näy. Siltä puolen täytyi siis kaivaa salaojakourun lisäksi myös paljon maata pois. Käsipelillä urakka olisi ollut mahdoton toteuttaa, mutta koneen kanssa kaivuuhommat saatiin purkkiin puolessatoista päivässä. Samoihin kuoppiin sujahtivat salaojaputkien kanssa myös poistoputket rännivesille.


Sepeli täytyy lapioida putkien suojaksi käsin, joten lähdenpä tästä Antin avuksi heilumaan lapion varteen. Samalla käyn kurkkaamassa, kuinka katolla sujuu: siellä nimittäin keikkuu kaksi äijää massaamassa hormeja. Hormit tutkitutettiin ja kuvattiin toissa viikolla, ja ne olivat olleet juuri siinä kunnossa kuin nyt lähes satavuotiailta ja huonolla huollolla olleilta hormeilta odottaa voi. Myös tämän aiheen äärelle palaan kuitenkin ehkä sitten syssymmällä.


Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille, pysykäähän kuivina ja lämpiminä!