Maa on peittynyt yön aikana ohueen lumiharsoon. Napero on päiväkodissa, ja eläimet torkkuvat auringonpaisteessa heiniä verkkaisesti rouskuttaen. Vietin aamupäivän ulkona ja siivoilin pihaa talviteloille. Pilkoin ison laatikollisen polttopuita. Nyt istun keittiön nurkassa nojatuolissa kirjoittamassa. Kissa kehrää sylissäni, puuhellassa ritisee tuli. Vielä olisi paljon töitä tehtävä ennen pimeän tuloa, mutta tämän pienen, kiireettömän hetken haluan antaa ihan vain itselleni.


Tänään on tuntunut siltä, kuin olisi talven ensimmäinen päivä. Voi, kun olisikin. Vaan luulenpa, että räntää ja räpäskää ehtii tulla vielä tuutin täydeltä, ennen kuin talvi todella saapuu jäädäkseen. Pihapiirissämme on alkanut parveilla hiljakkoin paljon pikkulintuja, ja ajattelinkin, että nyt voisi olla hyvä aika aloittaa lintujen talviruokinta. Tällä tontilla ei varmaankaan ole ruokintaa linnuille ollut moniin vuosiin, jos koskaan. Nyt ehtivät tirpat totutella etsimään täältä ruokaa, jotta tietävät, mihin suunnata sitten, kun on lunta ja pakkasta.

Hankin eilen lintulaudan ja pähkinätelineen ja asensin ne paikoilleen tänä aamuna. Lintulauta on aivan saman mallinen, kuin minkä lapsena asensin äitini kanssa keittiön ikkunan alle. Tällä kertaa päädyin kuitenkin hankkimaan lintulaudan töllin väreissä.
Ensimmäinen asiakas näkyi vilahtavan jo ruokintapaikalla, mutta arasteli vielä sen verran, että lehahti karkuun jo kaukaa minut nähdessään. Veikkaan kumminkin, että meistä tulee ystäviä vielä tässä talven mittaan.Suunnitelmissani on pystyttää pihalle ja erityisesti tuonne marjapensaiden lomaan useita ruokintapaikkoja. Marjapuskista linnut saavat suojaa syödessään, eivätkä kissat pääse niitä vaanimaan. Tavoitteena olisi turvata talviruokinta mahdollisimman laajalle skaalalle eri lajeja. 

Onko teillä muilla lintujen talviruokintaa? Miten olette sen järjestäneet, ja mitä kaikkia herkkuja tarjoatte, jotta mahdollisimman moni lintulaji hakeutuisi ruokintapaikallenne evästämään? Kerro kommenttikentässä tai pistä linkkiä, jos olet blogannut aiheesta! Vinkit ja inspiraatio olisivat nyt tervetulleita!