Tässä kuussa (tarkalleen ottaen 15. päivä) vietimme töllin omistajuutemme ensimmäistä vuosipäivää. Olen kokenut nyt kaikkien vuodenaikojen vaihtumisen täältä Kesärannasta käsin ja saanut seurata luonnon vuodenkiertoa aitiopaikalta.

Tänään on syyspäiväntasaus, jota ennen vanhaan juhlittiin suunnilleen näihin aikoihin, 21.9., Syys-Mattina. Taivaannaulan linkin mukaan Syys-Matti tunnettiin myös Rapa-Mattina, ja ainakin meidän pihaa ja erityisesti pihattotarhaa vilkuillessa ei ole vaikea päätellä, mistä nimitys juontaa juurensa. Minun kävi kurassa raahustavia hevosia niin sääliksi, että ne ovat nyt tarhanneet kuivassa lautatarhassa pässien kanssa.
Viikonlopun suunnitelmat ovatkin nyt siltä osin plakkarissa, että tarhan pohja kuoritaan mutavellistä ja peitetään katteella. Huomenna vien hevoset naapurille "lainaan": ne menevät pitämään eroahdistuksesta kärsivälle ruunavanhukselle seuraa siksi aikaa, kun toinen heidän hevosistaan lähtee päiväksi kisareissuun. Sen jälkeen suuntaamme Kalliorintaan mukanamme peräkärry ja yltiöoptimistinen mieli, ja koitamme saada nostettua talvikanalarakennuksen jollain ilveellä kyytiin ja tuotua tänne.Lähimetsät alkavat tulla entistä tutummiksi ja pakastin täyttyy sienistä. Puolukkaa on myös reilusti, kun vain joutaisi keräämään. Kun lähden metsään vasu käsikynkässä ja arvon sienestyksen ja marjastuksen välillä, vie sienestys yleensä voiton.
Myös kananmunat ovat olleet varsin satoisia, vaikka toisin luulin: pitkän aikaa kanojen munintapesä oli päivästä toiseen tyhjä, ja kerkesin jo soimata itseäni, että näinköhän olen kotkottimia jotenkin huonolla hoidolla pitänyt, kun ihan tykkänään lopettivat kaikki yhtä aikaa munimisen. Eilen kuitenkin heiniä viedessäni löysin yllärin heinäpaalin takaa. Sinne oli vuorattu maahan varisseista heinistä soma pesä, ja pesässä nökötti iso läjä munia.

No niin, kunhan saamme tämän viikonlopun puhteineen pulkkaan ja eläimet talviteloille, maltan varmasti lopettaa täälläkin ainaisen kiireestä valittamisen. Palataan pian kanalansiirtokuulumisten kera - pitäkäähän peukkuja, että saadaan koppero kommelluksitta kyytiin ja Kesärantaan!