Tänään on Perttelin päivä, joka tarkoitti vanhan ajan vuodenkierrossa ensimmäistä syyspäivää. Mustikka muuttuu mustaksi ja yöt pimeiksi, väittivät. Ja mitäpä tuota kiistämään: sienimetsällä käydessäni olen mustikoita suuhun napsiessa saanut ylikypsyneistä marjoista kädet sotkuun, ja jos myöhäisellä huussireissulla otsalamppu unohtuu, joutuu jo vähän hapuilemaan, jotta tietää mihin istahtaa.

Vielä olisi tämän syksyn tehtävälistalla ainakin maakellarin kunnostus ja tallirakennuksen maalaus. Myös vanha kanalarakennus pitäisi saada siirrettyä Kalliorinnasta jollain ilveellä tänne.

Töllin puolella kylpyhuoneen viimeistelytyöt odottavat vielä tekijäänsä. Eteinen tarvitsisi saada myös urakoitua kuntoon. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että vanhan isännän varastossa tarvitsisi tehdä perusteellinen inventaario, jotta saisimme eteistilan tyhjennettyä. Remppahommista riittäisikin juttua, siispä palailen niihin myöhemmin vielä omissa postauksissaan.
Olen päässyt karkaamaan kotoa metsään pariin otteeseen, kun vain Antti on ehtinyt kotiin ennen pimeää lasta vahtimaan. Olen löytänyt lähimetsistä parempia sieniapajia, kuin mitä Kalliorinnassa asuessa kuuna kullan valkeana. Puolukkaa näkyy tulevan myös paljon, sillä mäntyvaltaista, kallioista, puolukoiden suosimaa metsää täällä riittäisi vaikka päivien patikaksi.

Puutarhan puolella sieltä täältä niitetty pihamaa tuottaa vielä jonkin verran villiyrttejä kerättäväksi rohdoiksi talven varalle. Kohdista, joita olen pässeille niittänyt, näkyy pukkaavan vielä ainakin uutta poimulehteä ja siankärsämöä. Myös mäkikuisma jaksaa vielä lykkiä uutta kukintoa.
Kehäkukkia kylvin pienen koepläntin, ja nyt kun tuo näyttää hienosti kukkivan, ajattelin kuivata terälehtiä ja kokeilla tehdä niistä salvaa talvella, kun on aikaa. Kehäkukkavoide oli pelastukseni joskus aikoinaan Thaimaan-reppureissulla (sissus, kohta kymmenen vuotta sitten!), kun minä, joka en juuri koskaan polta itseäni auringossa, kärväytin nahkani. Arvelisin, että töllin takapihalla rehottavat kehäkukat taipuvat auringonpolttamien ohella muidenkin ihovaurioiden hoitoon.