Remontti on edennyt töllillä kevään aikana verkkaiseen tahtiin, sillä remonttipäällikkö Antin työkalenteri on ollut poikkeuksellisen täysi vuodenaikaan nähden. Tämä on ihan positiivinen ongelma, etenkin, kun alkuperäinen remonttibudjettimme on ylittynyt kirkkaasti muun muassa keittiön lattian kunnostuksen yhteydessä löytyneiden ylläreiden vuoksi.

Nyt isäntä on kuitenkin paahtanut menemään illat ja viikonloput tulevan kylpyhuoneen kimpussa.

Lähtötilanne kylpyhuoneen rakentamiselle talossamme oli aika pitkälti nyhjäistään tyhjästä -osastoa. Töllissä ei ollut entuudestaan minkäänlaisia märkätiloja tai viemärisysteemiä. Kylmä vesi tuli omasta porakaivosta keittiöön ja ulkosaunalle, mutta kaivoveden tiedetään tällä alueella olevan niin arseenipitoista, ettemme lähteneet sitä edes tutkituttamaan. Vesiosuuskunnan liittymä kulkee aivan tonttimme nurkalta, joten siihen oli kuitenkin helppo liittyä. Samalla kaivurikäynnillä maahan myllättiin myös viemärisysteemit.

Kylpyhuonetilan aihio oli jo valmiina, sillä eristämättömään, lautarakenteiseen eteistilaan oli tehty pieni kesäkäyttöinen kamari. Eteisen lattiat oli purettava kokonaisuudessaan pois, jotta saimme lapioitua rossipohjasta pois ylimääräisen saven ja roskat, sekä eristettyä lattian kauttaaltaan. Tämän yhteydessä oli helppo vetää myös vesi ja viemäröinti kulkemaan lattian alta tulevaan kylpyhuoneeseen talon toiseen päätyyn. TÄÄLTÄ löytyy silloista kuvamateriaalia eteisestä ja viemäriputkien asennuksesta.

Kylpyhuone tällä hetkellä. Oluttölkit lienevät ihan vaan kuvausrekvisiittaa.
Mikään putkimies Antti ei varsinaisesti ole, mutta teki kuitenkin kaikki putkityöt itse putkimieskaverinsa puhelinneuvonnan avustuksella. Samainen kaveri kävi tarkistamassa lopputuloksen, siltä varalta ettei puhelinkurssin käyneelle tee-se-itse-putkarille olisi käynyt mitään lapsuksia matkan varrella. 

Kun putkityöt olivat kunnossa ja ammattilaisella hyväksytetty, Antti valoi uusien lattiarakenteiden päälle betonin. Tämän operaation teknisistä pikkuseikoista en osaa kertoa tuon taivaallista, mutta mikäli jotakuta kiinnostaa, haastattelen isäntää mielelläni ja pureudun aiheeseen vielä syvemmin. Syväluotaavat luennot betonivaluistahan siis kuuluvat näin betonilattian yrittäjän vaimona osaksi jokapäiväistä arkeani, mutta jostain ihmeellisestä syystä analyysit massan oikeasta koostumuksesta, levityksistä, pohjatöistä, hierroista ja pintasirotteista soljuvat aina toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Go figure.Ulkoseinät koolattiin ja lautarakenne päällystettiin Ekovillan hengittävällä ilmansulkupaperilla. Paperien päälle ladottiin pystysuuntaan selluvillaeriste, jonka päällystettiin vielä toiseen kertaan ilmansulkupaperilla. Tämän jälkeen seiniin laitettiin vielä vaakakoolaukset ja toinen selluvillakerros. Näin ulkoseiniin saatiin riittävän paksulti hengittävää eristettä, ja ristikkäin tehdyt kerrokset ehkäisevät lämmön karkaamista saumoista, joita olisi syntynyt, mikäli koolaukset ja villoitus olisi tehty molempiin kerroksiin samansuuntaisesti.

Nyt seinät odottavat levytystä ja vesieristyksiä. Sen jälkeen pääsemmekin pintojen kimppuun.


Myös suihkunurkkauksen erottava seinä ja kylpyhuoneen etuseinän runko ovat nyt paikallaan. Suihkunurkkauksen katonrajaan on porattuna reikä, johon laitetaan katkaisijalla toimiva tuuletin puhaltamaan suihkuttelusta syntyvää kosteutta ulos. Käsienpesupiste sijoitetaan ovelta katsoen suihkuseinän oikealle puolen. 

Wc-pönttö tulee vasempaan etulaitaan (ensimmäisessä kuvassa näkyvä nurkka, josta törröttää punaisia ja sinisiä putkia). Itse toivoin sisätiloihin kuivakäymälää, mutta se olisi ollut tavattoman hankala toteuttaa fiksusti käytettävissä olevan tilan kannalta. Lisäksi Antille oli jonkunlainen henkireikä saada sisälle "kunnon vesivessa". Taivuin sitten lopulta, koska onhan meillä silti olemassa myös ulkohuussi.

Kylppärin ja eteisen erottavan seinän runkoa