Lapsuudenkodissani ei erityisemmin vietetty pääsiäistä. Joitakin hauskoja perinteitä muistan toki meilläkin olleen: palmusunnuntaina, tai 'virposunnuntaina', kävimme tietenkin virpomassa, ja pääsiäissunnuntain aamuna äiti herätti minut ja pikkuveljeni varhain etsimään suklaamunia.

Ihmettelin tuolloin, miten ihmeessä munat, pajunkissat, tiput, puput ja noidat liittyivät koulun uskontotunneilla kerrottuihin tarinoihin siitä, miksi pääsiäistä vietettiin. Sittemmin opin, että pääsiäistä on vietetty jo esikristillisellä ajalla, ja että munat, pajunkissat ja muut härvilät symboloivat kevättä, hedelmällisyyttä ja uutta elämää.


Pääsiäisen ajasta tulee aina sellainen olo, että nyt on ihan oikeesti oikeesti kevät. Siksi se on aika ihana juhla. Tämä oli myös vanhan kansan vuodenkierrossa pääsiäisen merkitys: pääsiäinen toimi ikään kuin taitekohtana talven ja kevään välillä. Silloin ennustettiin tulevaa kesää, tehtiin taikoja ja juhlittiin luonnon heräämistä. Pääsiäisen ajan uskottiin olevan myös erityisen väkevää aikaa kekrin tapaan, ja pahoja henkiä karkotettiinkin oikein talkoomeiningillä pois pihoilta pyörimästä. Esimerkiksi kiirastorstai on saanut nimensä siitä, että silloin karkotettiin kiira, paha henki, pois pihapiiristä tulen, katajansavun, tervan ja lehmänkellojen avulla.Taivaannaulan sivuilla kerrotaan, että koska pääsiäinen on vuodenaikojen taitekohta, ennustivat sen tapahtumat koko tulevaa kesää. Muiden ennusmerkkien muassa uskottiin, että ihminen sai koko tulevaksi vuodeksi sen eläimen ominaisuudet, jonka tämä ensimmäisenä näki herättyään pääsiäisaamuna.

"Lammas tuo laupiaan mielen, sika suttuista elämää, kissa uneliaisuutta ja viluisuutta, koira viisautta ja äreyttä, kaunis lintunen hyvää tuulta ja naimaonnea, ja vanha varis pahuutta."

Täytyy siis muistaa olla pääsiäisaamuna varovainen, minne ensimmäisenä katseensa suuntaa: omalla kohdallani todennäköisyydet ovat joko koiran tai kissan puolella. Viluisuus ei houkuttele ja laiskottelulle ei olisi oikein sijaa. Koiran tuoma viisaus ei varmastikaan olisi huono ominaisuus, mutta veikkaan, että Antti ei juuri arvostaisi, jos olisin äreä koko loppuvuoden. Täytyy varmaan pitää noustessa silmät tiukasti kiinni ja kipittää ikkunaan, sillä lampaan laupeudelle ja hevosen voimalle löytyy aina käyttöä.


Meidän perheen pääsiäinen tulee varmasti hurahtamaan pitkälti remontin ja pihatöiden kimpussa. Toki aiomme töiden paiskimisen ohella muistaa myös vähän nautiskella ja kunnioittaa vanhoja perinteitä ainakin sytyttämällä pääsiäisvalkean ja syömällä hyvin.