Reissussa ollessamme Venlalle alkoi nousta pientä, punaista ihottumanäppyä selkään ja kasvoille. Vaikka ipana pidettiin varjossa ja suojattiin auringolta korkein suojakertoimin, arvelin porottavalla auringolla olleen osuutensa ihottuman ilmaantumiseen. Kotiin palattuamme vauvalle ilmaantui myös äksyn näköisiä paukamia korvan taakse ja rintaan. Näitä väittäisin itikoiden tekosiksi, sillä paukamat ovat aivan hyttysen piston näköisiä, selvästi kutiavia ja ilmaantuneet yön aikana juurikin niille alueille, jotka pilkottavat peiton alta yöunien aikana. Vaikka käyn makkarin läpi joka yö häirikköhyttysten varalta, niin aina joku niistä paholaisen kätyreistä onnistuu välttämään eliminointitoimeni ja jäämään meitä viattomia kansalaisia piinaamaan. Ja jos hyttysen näkökulmasta ajattelee, niin onhan tuollainen kolmekuinen suorastaan juhla-ateria pehmeine ihoineen ja töppökätösineen, joilla ei läiskitä liiskaksi vielä itikan itikkaa.

Lapsoseni ahdingon ajamana sörssäsin yrttivoiteen kasveista, joiden tiedetään auttavaan kutinaan, iho-ongelmiin ja hyönteisenpistoihin. Murskasin morttelissa voikukan lehtiä, siankärsämöä ja piharatamoa mahdollisimman tasaiseksi mössöksi. Kasvimassaan sekoitin inasen verran kookosöljyä. Vaikka nämä yrtit ovat turvallisia ihonhoidossa (tosin mykerökukkaisyliherkille siankärsämö voi aiheuttaa oireita, kertoo S. Piipon Kasvien salaiset voimat), testasin voidetta ensin itseeni ja laapin mömmöllä kasvoilleni kunnon sotamaalauksen. Kun ihon kuplintaa tai muita ei-toivottuja seuraamuksia ei ilmennyt, rohkenin levittää voidetta myös perijättäremme näppyläiseen pärstään.


Ensimmäisen levityskerran jälkeen taisin putsata voiteen liian hätäisesti pois, sillä korvan raapiminen ja tuskastunut yninä vain jatkui. Levitin ainetta toiseen kertaan, tällä kertaa paksummalti, ja hieroin voiteen kasvimassoineen päivineen hyvin huolellisesti ärtyneisiin kohtiin aina tarvittaessa voidetta lisäten. Kunnon vaikutusajan jälkeen pyyhin ylimääräiset kasvinrippeet hellästi pois vanulapulla. Pian ihottumakohtien punoitus alkoi laskea ja raapiminen ja kitinä loppuivat. Vauva sammui kuin saunalyhty päiväunille kutinan loputtua, ja kaupanpäällisinä mammakin sai palkaksi koe-eläimenä toimimisesta kirkastuneen naamavärkin.