Karkumaakari

 Keittelin eilen kahveja illan hämärtyessä ja katselin samalla lumisadetta keittiön ikkunasta. Taisin olla vähän väsynyt, sillä terävänä havainnoin että heh kappas, joku tuolla tiellä taluttelee ihan samanlaista ponia kuin meillä on.

Jännä sinänsä, että yhdennäköisyyttä löytyi. Se kun oli meidän riiviöponi.

Talvikelit ovat turvottaneet pihaton puisen salvan toimintakyvyttömäksi ja tarhan ovi pysyy (eli näköjään ei pysy) nykyisin kiinni vain metallisella hakasella. Poninponkura oli ilmeisesti aikansa kuluksi päättänyt tutkiskella hakasen toimintamekanismia, saanut sen nypättyä auki ja kuullut vapauden kutsun. Kotiin sen palauttivat kaksi ystävällistä naapuriamme, joita Poppa oli huoletonna laukkaillut vastaan heidän etsiessään naapurin kadonnutta kissaa. (Taitaa olla vähän kevättä rinnassa näillä meidän kylän elikoilla kun kaikki ovat mieron tiellä vuorotellen.)

Kylvöasema ja virkaintoinen assistentti

Punaviinilasillisen voimin sain kylvettyä ensimmäiset siemenet multiin. Kylvösuunnitelmani olivat onnettomasti myöhässä, mutta toisaalta ulkosalla on vielä kosolti luntakin, eli kasvihuonettakaan emme vielä ihan hetkeen pääse pystyttämään. Liityin vuosi sitten Maatiainen Ry:n jäseneksi, ja heidän siemenluettelostaan tilasin tämän vuoden kylvettävät. Eilisessä kylvösessioissa multiin päätyivät:

Tomaatti
Timjami
Paprika
Basilika 

Tänä kesänä päätin panostaa erityisesti rohtokasvien kasvatukseen kasvihuoneessa kasvatettavien vihannesten ohella. Vanhan kasvimaan muokkaan ensi vuonna perunamaaksi, ja tämän kesän pyhitän maan parannukselle ja rikkakasveista eroon hankkiutumiselle. Olen levitellyt kasvimaan päälle pihaton pohjaolkia, lantaa ja puolipalanutta kompostia, jotka saavat nyt vuodenpäivät muhia maassa matojen möyhennettävänä. Suattaapi olla, että johonkin laitaan lykkään kasvamaan kompostimaassa viihtyvää kesäkurpitsaa. Aikeenani on tehdä myös lavankauluksista kohopenkkejä ja testailla vihannesten ja juuresten kasvatusta niissä. Lampaat aion pistää hommiin raivaamaan kanatarhan viereinen vuohenputkiviidakko, johon olisi tarkoitus tehdä pohja pölyttäjiä houkuttelevalle kukka- ja yrttimaalle. Ehkäpä askartelenpaskartelen suunnitelmistani jonkun fiinin kaavion vielä ennen kesää.


Viime kevään taimia: yllä tomaatti, alla kesäkurpitsa ja avomaankurkku. Kiitos kylmän kesän, kaikki epäonnistuivat enemmän tai vähemmän.